Little Life Englanninspringerspanieli pentu 

Ihan ensimmäisenä ONNEKSI OLKOON uudesta pennusta. Kiitos, että valitsit Little Life englanninspringerspanielin.

Muutama sana minusta kasvattajana. Olen kasvattanut amerikancockerspanieleita vuodesta 1991 lähtien. Vuonna 1989 toin ensimmäisen amerikancockersapanielini Englannista.  Ensimmäinen amerikancockerspanieli pentueeni syntyi marraskuussa 1990. Ensimmäinen englanninspringerspanieli Isa tuli meille syksyllä 2014 ja ensimmäinen ESS pentueeni syntyi 2019. Mieheni Kallen lapsuunden kodissa oli ollut englanninsprigereitä, joten rotu oli luonnollinen valinta Kallelle metsästyskaveriksi.  Olen saavuttanut Suomen Kennelliiton myöntämän Vuolasvirta palkinnon ansiokkaasta amerikancockerspanieleiden kasvatustyöstä. 

Itse olen enemmän näyttelyihiminen, olen myös vuosien varrella ,erityisesti jenkkien kanssa, harrastanut agilityä aktiivisesti. Aktiivisesti en enää kilpaile lajissa, mutta agility on kiva laji ihan vain koiran kanssa yhdessä harrastamiseen ilman kilpailujakin.

Olen toiminut Amerikancockerspanielit ry.n puheenjohtajana ja ollut rodun jalostustoimikunnassa useampana vuonna. Muutaman vuoden toimin myös SuomenKoiranKasvattajat ry.n, SuKoKa.n sihteerinä. Tällä hetkellä on mukana Springerspanielit ry.n Agility tiimissä. 

Englanninspringerspanieli rotu

Englanninspringerspanieli on ystävällinen, luonteeltaan iloinen ja miellyttämishaluinen. Sopusuhtainen, tiivisrakenteinen, vahva ja toiminnallinen. Kaikista brittiläisistä maaspanieleista korkearaajaisin ja rakenteeltaan linjakkain. Spanielin tehtäviin metsästäjän apuna kuuluu riistan haku haulikonkantaman sisällä, ylösajo, joka johtaa riistan pudotukseen sekä saaliin nouto ja luovutus. Jos olet kiinnostunut springerspanieli metsästyskoirana täältä löydä lisätietoja

Rotumääritelmä löytyy täältä 

Terveys

Koiran terveys on minulle kasvattaja todella tärkeä. Tutkin omat koirani säännöllisesti (silmät, polvet, selkä, kyynärät, lonkka) ja käytän jalostukseen vain terveitä ja hyväluontoisia koiria. Koskaan en jalosta arkoja tai agressiivisia yksilöitä. Jotta saisin kasvateistani mahdollisemman laajasti tietoa toivonkin, että jokainen yksilö kävisi minimissään silmä- ja lonkkatutkimuksissa. Erityisen iloinen olisin myös selkä- ja kyynärkuvauksista. Näistä kaikista saat minulta henkilökohtaisia neuvoja kun tutkimusten aika on. Kuulun Suomen Koirankasvattajat ry.n, tätä kautta kaikki minun kasvatit voivat osallistua SuKoKan joukkotarkastuksiin ympäri suomen - tarvitset vain minun jäsennumeron. Sukokan joukkotarkastukset löytyy täältä.  Lisäksi arvostan suuresti teidän halukkuutta viedä koira MH-luonnekuvaukseen. Minulta saa näistä kaikista lisätietoja, ota rohkeasti yhteyttä!

Englanninspringerspanieli kuuluu Kennelliiton PEVISA-ohjelmaan (Perinnöllisten sairauksien ja vikojen vastustamisohjelma), joten jalostukseen käytettävät koirat kuvataan lonkistaan sekä tutkitaan silmäsairauksien varalta. Nämä ovat ns pakolliset tutkimukset, mikäli englanninspringerpsanielia käytetään jalostukseen. Mutta varsinkin jos koiran kanssa harrastetaan aktiivisesti esim agilityä, metsästystä tai muita lajeja jossa koiran kroppa on kohtuullisessa rasituksessa suosittelen tekemään laajan luustokuvauksen sekä polvitutkimuksen. Kaikki tutkimustieto - myös niistä koirista, joita ei käytetä jalostukseen - on hyödyksi terveempien koirien jalostuksessa ja oman koiran terveyden hoitamisessa. Huom! Virallisia röntgentutkimuksia varten koira rauhoitetaan, joten sen on hyvä olla syömättä 8 tuntia ennen vastaanottoaikaa. 

Jos sinua kiinnostaa ESS terveystilastot löydät niistä lisää SKL jalostustietokannasta ja kaikki Little Life ESS puolestaan löytyy täältä. Englanninspringerspanieleiden terveydestä lisää täätä

 Minä kasvattajana koita tehdä parhaani kasvatustyössäni, mitä enemmän koiria tutkitaan sen enemmän se antaa minulle lisätietoa jatkojalostukseen. Totuus on myös se, että luonto tekee meidän kanssa yhteistyötä ja joskus tulee esille vikoja joita kasvattaja ei ole voinut ennustaa. Puhutaan ns piilevästä viasta. Mikä on piilevä vika? Piilevä vika on sairaus tai muu vika, joka on alkanut kehittymään ennen eläinlääkäritarkastusta ja koiranpennun myyntiä, mutta joka ei ole oireillut tai ollut tiedossa. Esimerkkejä piilevistä vioista koirilla ovat epämuodostunut sisäelin tai synnynnäinen palleatyrä. Pentueen Iina emällä on Agrian jalostuskoiravakuutus, joka korvaa tämän pentueen mahdolliset piilevät viat. Agria Piilevä vika -vakuutus on voimassa kolme vuotta ja kolme kuukautta koiran syntymän jälkeen. Vakuutus astuu voimaan luovutuksesta tai viimeistään 12 viikon iässä alkaen edellyttäen, että koiranpentu on eläinlääkärin tarkistama 6 -12 viikon ikäisenä. Lisätietoja löydät tarkemmin Agrian sivuilta. Eläinlääkäri tekemässä tälle pentueelle eläinlääkärin tarkastuksen sirutuksien yhteydessä 21.4.2021. Jokainen saa eläinlääkärintodistuksen mukaansa.

Sairauksia lyhytkuvaukset

  • Fukosidoosi on sairaus, joka aiheuttaa  alkavan aivojen ja keskushermoston rappeutumisen 
  • PRA (progressiivinen retinan athofia, progressive retinal athophy) on perinnöllinen silmäsairaus, jossa verkkokalvo rappeutuu etenevästi ja aiheuttaa näkökyvyn asteittaisen heikkenemisen, mikä johtaa useimmiten lopulta koiran sokeutumiseen.
  • HC (Hereditary Cataract) / katarakta eli harmaakaihi esiintyy erilaisina samentumina mykiössä ja samentuma voi sijaita mykiön etu- tai takakapselissa tai niiden alla tai tuntumassa. Näkökyvyn huonontuminen riippuu samentuman määrästä. 
  • RD (retinal dysplasia) eli verkkokalvon vajaakehitys on synnynnäinen silmän kehityshäiriö. Häiriöitä on eri vakavuusasteita, joista lievimmät paikallisia verkkokalvon poimuja ja suurimmat sokeutta aiheuttavia muutoksia. Muutokset lievimmästä vakavimpaan: MRD (multifokaali), GRD (geograafinen) ja TRD (totaali).

  • HD (hip dysplasia),  on koirien yleisin luuston ja nivelten kasvuhäiriö. Se voidaan määritellä perinnölliseksi lonkkanivelen löysyydeksi. Lonkat ovat syntymähetkellä silmämääräisesti normaalit, mutta muutokset alkavat jo pennun ensimmäisten elinviikkojen aikana. Lue lisää lonkkanivelen kasvuhäiriöstä Suomen Kennelliiton sivulta

  • Patellaluksaatio, polvinivelen rakenteelliset heikkoudet altistavat patellaluksaatiolle eli polvilumpion sijoiltaan menolle. Jalka-asento on virheellinen ja polvilumpion telaurat ovat liian matalat. Lue lisää Patellaluksaatiosta Suomen Kennelliiton sivuilta

Terveyslinkkejä

Fucosidosis englanninspringerspanieleilla (vuodelta 2017)

Suomen Kennelliiton koirien perinnölliset sairaudet ja koiran hyvinvointi sivu

Arkiterveys

Madotus

Milloin koira tulisi madottaa?

Sisäloiset ovat jokseenkin harvinaisia kotimaisilla koirillamme - mutta eivät tavattomia. Aikuisen, terveen koiran voikin madottaa rutiininomaisesti kaksi kertaa vuodessa ja n kaksi viikkoa ennen rokotusta.

Drontalin sivuilla on kysymyksiä & vastauksia liittyen koiran madotukseen. Hyvää tietoa löytyy myös Evidenssian sivuilta

Korvat

Koiran korvat tulee hoitaa säännöllisesti. Nykään on tarjolla runsaasti erilaisia korvan puhdistusaineita. Jos epäilet, mikä kussakin tilanteessa on paras puhudistusaine niin suosittelen ottamaan yhteyttä eläinlääkäriin tai minuun. Vuosien varrella olen nähnyt monenlaisia korvia ehkä löydämme ensiavun yhdessä.

Ohje: Koiran korvien puhdistaminen

  1. Kaada haaleaa korvapuhdistetta korvakäytävä täyteen.
  2. Hiero korvakäytävää ulkoapäin pari minuuttia.
  3. Tee pumpulista pitkulainen tuppo, työnnä se korvakäytävään, anna olla hetken ja poista. ...
  4. Kuivaa korvakäytävä puhtaalla pumpulitupolla lopuksi.
  5. Anna koiran ravistaa päätään, näin poistuvat loputkin puhdisteet

Evidensian sivuilta löytyy hyvin tietoa koirien korvatulehduksista 

Yksi yleisimmistä ongelmista on hiivakorvat. Korvissa on usein punoitusta, turvotusta, kutinaa ja vahamaista eritettä hiivan aiheuttaman ulkokorvantulehduksen yhteydessä. Iholle voi ilmestyä pieniä punertavia paukamia, karvattomuutta ja hilseilyä. Itse olen käyttänyt näissä tapauksissa usein: Vetcare korvapuhdiste tuotetta. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että iho ei ole rikki sillä tuote saattaa ärsyttää rikkinäistä ihoa. Tuotteen sisältämät etikka- ja boorihappo ovat luonnon tehokkaita aseita hiivoja ja bakteereita vastaan.

Silmät

Silmät  voi puhdistetaa esimerkiksi kastamalla pumpuli keitettyyn haaleaan veteen tai apteekista ja eläinkaupoista saatavaan silmäveteen tai tiputtamalla muutama tippa silmävettä koiran silmään valmistajan ohjeen mukaan. Pumpulin avulla silmä pyyhitään puhtaaksi silmän ulkonurkasta sisäänpäin. Terveet silmät ovat kirkkaat eikä niissä ole runsaasti rähmää. Joskus rähmiminen voi johtua pölyisestä ilmasta, allergioista tai bakteereista. Jos koirasi silmät vaikuttavat ärtyneeltä, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Ripuli

Koiran äkillinen mahasuolikanavan tulehdus ilmenee akuuttina oksenteluna tai ripulina. Oksentamista edeltää yleensä pahoinvointi, syljeneritys, levottomuus ja vatsakouristukset. Akuutti ripuli alkaa äkillisesti ja loppuu nopeasti, uloste on vetistä tai limaista, ja joskus veristä. Syitä oksenteluun ja ripuliin voivat olla esim. äkillinen ruokinnanmuutos, pilaantunut ruoka, ylensyönti, lääkkeet, virukset ja bakteerit. Äkillinen oksentelu-ripulitauti on koiran yleisimpiä sairauksia, jonka syy jää usein epäselväksi. Oksenteleva ja ripuloiva koira menettää nopeasti elimistöstään vettä ja ravintosuoloja. Nestehukka on koiralle vaarallista. Siksi on huolehdittava, että koiralla on tarpeeksi vettä saatavilla ja että se juo riittävästi. Mikäli koira ei juo tarpeeksi, sitä on juotettava esim. muoviruiskulla. Nesteen mukana menetettyjen veden ja suolojen korvaamiseksi voidaan juomaveteen lisätä esim. Nutrisal- jauhetta, jota saa apteekista ilman reseptiä. Oksentelu-ripulitaudeissa suoliston bakteerikanta on häiriintynyt ja tauti paranee vasta, kun bakteerit on saatu tasapainoon. On tärkeää, että ruuansulatuskanava saa aikaa rauhoittua, ja siksi koiran on paastottava ja ruokaa ruvetaan antamaan vähitellen.

On syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, jos oireet pitkittyvät (eivät lopu 2-3 päivässä), koiran yleistila heikkenee tai, jos

  • oksennuksessa tai ulosteessa on runsaasti verta
  • edes pienet nestemäärät eivät pysy sisällä, vaan koira oksentaa kaiken heti juotuaan tai "pulauttelee" ruuan tai limaa
  • koiralla on voimakkaita kipuoireita (valittaa, vatsa on kosketusarka, köyristelee selkää jne.)

Itse käytän koirien ripuliin tai vähäisiinkin vastaongelmiin Vetcaren Canius Plus valmistetta:

  • Canius Plus on koiran omia maitohappobakteereita sisältävä esiseos
  • Sisältää suomalaisista koirista peräisin olevia suoliston maitohappobakteereita
  • Laskee pH:ta ja vähentää tautia aiheuttavien bakteerien määrää
  • Muokkaa koiran suolistomikrobistoa ja olosuhteita hyödyllisten mikrobien kasvua suosivaksi

Myös Canikur Vet on erinomainen tuote vatsaongelmissa. Minulla on aina Canikuria kotona ja matkustaessa koirien kanssa.

Lisäksi esim PROMAX ravintolisä toimii hyvin koiran suolistoa tasapainottamaan

Hot Spot

Hot spot on erittäin nopeasti kehittyvä märkivä kivulias ihotulehdus.Hoito aloitetaan karvojen ajelulla tulehdusalueelta sekä ihonpuhdistuksella. Usein nämä vaativat käynnin eläinlääkärissä. Jos ihomuutos ei ole vielä iso eikä märkivä voi koittaa sitä saada rauhoittumaan esim Bacibact voiteella tai pulverilla, mikä on tarkoitettu ihon pienten haavojen sekä märkivien ihotulehdusten hoitoon. 

Kyyn puremat

Kyyn purema on vaarallisin keväällä, sillä silloin kyseessä on usein nuori kyy. Nuoret kyyt ovat ärhäkämpiä ja ne erittävät usein enemmän myrkkyä kuin vanhemmat käärmeet.

Kyy puree koiraa useimmiten kuonoon tai tassuun koiran nuuhkiessa maata tai tutkiessa käärmettä. Kuonoon osuneen pureman paranemisennuste on yleensä hyvä. Purema tassussa tai raajassa on vaarallisempi, sillä silloin myrkky pääsee nopeammin leviämään muualle elimistöön.

Jos kyy on purrut koiraa tassuun, tärkeintä on pitää koira mahdollisimman paikallaan, jotta myrkky ei pääsisi leviämään muualle koiran elimistöön. Koira kannattaa mahdollisuuksien mukaan kantaa autoon ja viedä välittömästi lähimmälle eläinklinikalle.

Yleisin kyyn pureman merkki on, että puremakohta turpoaa. Turvotus voi olla hyvinkin voimakasta, erityisesti pään alueella. Puremakohdassa voi nähdä kyyn hampaiden jättämät kaksi pientä reikää muutaman millimetrin päässä toisistaan. Muita kyyn pureman aiheuttamia oireita ovat voimattomuus, väsymys, kuolaaminen ja toisinaan oksentelu. Oireisiin vaikuttaa muun muassa puremakohta, koiran koko, ikä ja terveys sekä kyyn erittämän myrkyn määrä.

Kyiden erittämä myrkky vaikuttaa koiran veren hyytymiseen ja koko verenkiertoelimistöön. Vakavissa tapauksissa kyyn purema voi johtaa jopa koiran menehtymiseen. Siksi on tärkeää, että koira saa tarvitsemaansa hoitoa mahdollisimman pian.

Mitä tehdä, jos kyy puree koiraa?

  • Ota välittömästi yhteyttä lähimpään eläinklinikkaan
  • Pidä koira mahdollisimman rauhallisena ja paikallaan - muista myös itse pysyä rauhallisena!
  • Mikäli purema on raajassa, vältä raajan liikuttamista. Mahdollisuuksien mukaan kanna koira autoon ja eläinklinikalle
  • Älä anna koiralle kyytabletteja, paitsi jos purema on pään alueella ja turvotus uhkaa tukkia hengitystiet

Punkit

ESS liikkuu paljon metsässä ja pelloilla, näin ollen altistuu herkästi punkkeille (puutiaisille). Kotona kannattaa olla valmiina punkkipihdit. Itse annan myös näin keväällä Bravecto punkkilääkityksen koirilleni ja tarvittaessa uusin tarvittaessa loppukesällä.


Pennun rokotusohjelma

Rokottamisen tarkoituksena on suojata koiraa tartuntatauteja vastaan. Jotta koiran puolustusjärjestelmä pystyisi reagoimaan rokottamiseen parhaalla mahdollisella tavalla, koiran tulee olla terve ja matolääkitty. Taudit, joita vastaan koiria rokotetaan, ovat usein vakavia, jopa kuolemaan johtavia, tai pysyviä haittoja aiheuttavia. Rokottaminen on paitsi luonnollinen, myös edullinen tapa ehkäistä tartuntatauteja ja estää niiden leviämistä.

Penikkatauti on virussairaus, jonka oireet ovat hyvin monimuotoisia. Kuume, silmätulehdukset sekä hengitystie- ja ruoansulatuskanavaoireet ovat tyypillisiä taudin ensivaiheessa. Myöhemmin, yleensä muutaman viikon kuluttua ensioireiden parannuttua, todetaan erilaisia hermostooireita. Taudinmääritys varmistetaan laboratoriotutkimuksilla. Tauti on invalidisoiva ja johtaa usein koiran lopettamiseen tai kuolemaan.

Tarttuva maksatulehdus on virustauti, joka on nykyisin harvinainen rokottamisen yleistyttyä. Rokottamattomille koirille virus aiheuttaa vakavan taudin, johon erityisesti pennut usein menehtyvät. Sairastuneilla koirilla on yleensä kuumetta ja turvotusta kehon eri puolilla sekä oksentelua ja ripulia.

Parvoviruksen aiheuttama ripuli on pahimmillaan niin raju, että se voi lyhyessä ajassa johtaa pennun kuivumiseen ja nestehukkaan menehtymiseen. Verisen ripulin lisäksi koira oksentaa ja on kuumeinen. Pennuilla virus saattaa myös aiheuttaa sydänlihastulehduksen, joka johtaa kuolemaan. Virus on kestävä ympäristössä, ja tartuntaa on siksi vaikea estää. Suomessa tautia esiintyy jatkuvasti paikallisesti. 

Koiran parainfluenssavirusinfektiossa saatetaan todeta kuumetta ja hengitystieoireita, kuten sierainvuotoa ja yskää. Tautia kutsutaan myös kennelyskäksi. On todennäköistä, että taudin kehittymiseen vaaditaan myös muita taudinaiheuttajia, kuten viruksia ja bakteereja.

Raivotauti eli vesikauhu on rabiesviruksen aiheuttama keskushermostotauti, joka johtaa eläimen kuolemaan. Raivotautia levittävät luonnossa petoeläimet, ja siksi erityisesti metsästyskoirat ovat vaarassa. Tartunnan saanut eläin voi levittää tautia syljen välityksellä esimerkiksi pureman kautta, tai jos sylkeä pääsee rikkoutuneelle iholle. Tauti voi tarttua kaikkiin nisäkkäisiin eli myös ihmiseen. Sairauden itämisaika vaihtelee muutamasta viikosta vuosiin.

Pennun ensimmäisenä elinvuotena rokotuskäyntejä on kolme.

  • Penikkatautirokotus (yleisimmin ns. nelosrokote; penikkatauti, tarttuva maksatulehdus, parvo, kennelyskä) suositellaan annettavaksi ensimmäisen kerran 12 viikon ikäiselle pennulle.
  • Tehosterokote annetaan 4 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta.
  • Ensimmäinen raivotautirokotus (rabies) annetaan aikaisintaan 4 kk ikäiselle pennulle.

Tämän jälkeen koira saa tehosterokotukset täytettyään vuoden, ja sen jälkeen tehosteet annetaan kolmen vuoden välein. Lisäksi kennelyskärokotuksen uusimista suositellaan vuosittain, jos koira osallistuu tapahtumiin. 

Omakoira-mobiilisovellus toimii virallisena rokotustodistuksena kotimaisissa koiranäyttelyissä ja -kokeissa. Sovellusta pääsee käyttämään vain Kennelliiton jäsenet. Eläinlääkäri voi rokotuskäynnin yhteydessä tallentaa koiran rokotustiedot Omakoira-järjestelmään, jos koiranomistaja antaa siihen luvan etukäteen.

Suomen kennelliiton rokotusmääräykset täällä

Koiran pesu ja trimmaus

Mieletäni on tärkeää, että pentu opetaan turkinhoitoon mahdollisemman aikaisessa vaiheessa. On tärkeää, että pentu tottuu suihkuun ja trimmauksessa käytettääviin välineisiin. 

Nyrkkisääntö on, pese koira kun se on likainen.

Usein kuulee sanottavan, että koiraa ei saisi pestä. Perusteluna näkemykselle käytetään mm. että turkin tulee olla rasvainen, jotta koira tarkenee. Totuus on, että rasvainen turkki ei lämmitä koiraa paremmin kuin puhdas, sen enempää kuin rasvaiset hiukset omaa päätäsi. Päin vastoin; karva tarvitsee väliinsä ilmaa lämmittääkseen. Koira ei viihdy likaisessa turkissa. Likainen turkki myös kuluu ja katkeilee puhdasta turkkia helpommin.

Ennen pesua selvitellään mahdolliset takut. Takkua ei yksinkertaisesti kannata pestä. Saatat saada shampoon takkuun, mutta huuhdeltua sitä ei saa. Pesuaineita ei ole tarkoitettu jätettäväksi koiran iholle. Kohta jää tahmeaksi, selvittäminen käy mahdottomaksi ja takku vain suurenee. Käy siis turkki kohta kohdalta läpi karstalla/harjalla. Tarkista vielä kammalla varovasti, että turkki on selvä. Muista, että kampa ei ole takunselvitysväline. Jos tätä yrität, saat koirasi inhoamaan koko turkinhoitoa. Puhdas turkki takuttaa vähemmän!

Omat springerit pesen Turkkitaika Oy, Wampun sarjan Conditioning Shampoolla . Pentupaketissa on jaikaiselle shampootta pieni pullo, jolla selvittä ensimmäiset pesut.


Taipumuuskoe

Spanielien taipumuskoe on testiluonteinen koe, jossa arvioidaan koiran luontaisia taipumuksia ja luonteenpiirteitä. Kyseessä ei ole kilpailu, eikä koiria laiteta paremmuusjärjestykseen. Tarkoitus ei siis ole mitata koiralle opetettuja taitoja. Ohjaajalle ei ole mitään erityisvaatimuksia, vaan kokeeseen osallistuminen on mahdollista "joka koiralle ja joka miehelle". Taipumuskoe antaa viitteitä, mihin lajiin mikäkin yksilö parhaiten jatkossa sopisi, esim. osoittaako se hyviä jäljestäjän taitoja, onko siitä kehkeytymässä metsästäjälle oiva apuri vai onko se mitä miellyttävin lemmikki. Myös koiranjalostukselle, jalostustoimikunnille ja useille kasvattajille jokainen testitulos on arvokas lisä käyttö- ja luonneominaisuuksia arvioitaessa.

Kokeen tarkoitus on kartoittaa spanielirotujen käyttöominaisuuksia sekä todeta ovatko koiran luonne ja käyttäytyminen spanieliroduille tyypilliset. Taipumuskoe palvelee hyvänä mittarina, kun arvioidaan toisaalta yksittäisen yksilön, toisaalta koko rodun käyttöominaisuuksien säilymistä.

Spanielien taipumuskoe on yksiluokkainen koe. Kaikki koirat arvostellaan samoin perustein rodusta riippumatta. Arvostelu suoritetaan hyväksytty / hylätty periaatteella. Koiran kaikkien osasuoritusten tulee olla hyväksyttyjä, jotta se hyväksytään kokeessa.

Koe koostuu viidestä varsinaisesta osa-alueesta:

  • Sosiaalinen käyttäytyminen: Koiran on vaikeuksitta tultava toimeen vieraiden koirien ja ihmisten kanssa.
  • Tottelevaisuus: Yleistä tottelevaisuutta tarkkaillaan koko kokeen ajan.
  • Haku ja laukauksensieto: Hakumaaston on oltava riittävän laaja alue, jolla tiettävästi esiintyy metsän riistaa. Jokaista koiraa varten on varattava oma maasto-osuus. Koiran on innostuneesti, vainuaan käyttäen etsittävä riistanhajuja riittävällä etäisyydellä ohjaajastaan. Laukauksensieto testataan metsästyshaulikolla ammutulla laukauksella. Koira ei saa pelätä laukausta.
  • Jäljestäminen: Jälki on noin 120 metriä pitkä, ja se tehdään välittömästi ennen suoritusta. Jokaiselle koiralle varataan oma jälki. Jälki tehdään riistaeläimellä tai kaniinilla, joka jätetään jäljen päähän kaadoksi. Koira viedään jäljelle kytkettynä 6 metrin jälkiliinaan, ja sen pitää jäljestää omatoimisesti kaadolle asti. Koira ei saa pelätä eikä raadella kaatoa.
  • Vesityö: Suorituspaikkana on ranta, joka on sekä koiralle että ihmiselle helppokulkuinen ja heti tai nopeasti syvenevä. Koiran noudettava vedestä riistapukki tai riistalintu ja tuotava se ohjaajalle tai ohjaajan ulottuville. Riistapukin tulee olla peitetty vähintään kahdella riistalinnun siivellä ja pukin rungon on oltava puuta ja kooltaan 2 x 5 x 20 cm sekä siipien tulee olla pukkiin kunnolla sidotut. Kokeessa saa käyttää joko omaa riistapukkia tai järjestän paikalle tuomaa riistapukkia.

Lisäksi arvostellaan koiran ja ohjaajan yhteistyötä ja yleisvaikutelmaa. Yksityiskohtaiset arvosteluperusteet määritellään arvosteluohjeissa. 

Taipumuuskoe säännöt täältä

Tiapumuuskoe Springerspanielit täältä

Spanielien metsästyskokeen (SPME) 

Lajin tarkoituksena on pitää ylösajavalla ja noutavalla koiralla metsästävien osaamistasoa hyvänä. Samalla saadaan kehitettyä ja koulutettua käytännön metsästyksessä hyvin toimivia koiria. Kokeiden avulla saadaan tietoa koirien käyttöominaisuuksista jalostustyön pohjaksi. Koetoiminta kehittää myös lajin harrastajia sekä heidän yhteistoimintaansa.

Springerspanieli metsästyskoirana, ohjeita ja vinkkejä täältä

Spanielien metsästyskokeen (SPME, SPME-V) säännöt

MH-luonnekuvaus

MH-luonnekuvauksen tarkoitus on kerätä aineistoa koiran käyttäytymisestä ohjeen määrittelemissä tilanteissa. Kuvaustuloksia roduittain yhdistelemällä saadaan tietoa rodulle tyypillisestä luonteesta. Yksittäisen koiran MH kuvaa näin koiran luonteenominaisuuksia sekä yksilönä että rodulle tyypilliseen ja ihanneluonnekuvaan verrattuna.

MH-luonnekuvauksessa koira käy läpi kymmenen eri testiosiota, jossa kuvataan koiran 31 eri käyttäytymisreaktiota. Luonnekuvauksen aikana kaksi kuvaajaa tarkastelevat koiran luonteenominaisuuksia kuten leikkisyyttä, pelkoa, saalisviettiä ja sosiaalisuutta. Jokainen ärsytystilanne aloitetaan samalla tavalla kaikille koirille. Koiran osoittaessa vähäistä kiinnostusta tai se ei kiinnostu ollenkaan, ei osiota tehdä erilaiseksi tai kiinnostavammaksi koiran aktivoimiseksi. Koiran käsittely ja ärsytystilanteet ovat jokaiselle voimakkuudeltaan ja järjestelyiltään samanlaiset. Osiot päätetään siten, ettei siitä koidu koiralle uutta ärsytystilannetta. Ajalla on suuri merkitys koiran palautumiselle ja siksi eri toimenpiteet suoritetaan tietyin aikavälein.

Koiralle annetaan palautumiseen riittävästi aikaa. Jotkut koirat selvittävät tilanteen jo kaukaa. Koiran epäröidessä tutustuttamista jatketaan. Arkojen koirien kanssa voidaan joutua ylittämään aikarajat.

Osallistumisoikeus on Kennelliiton tai sen hyväksymään koirarekisteriin merkityillä puhdasrotuisilla koirilla, jotka ovat vähintään 18 kuukauden ikäisiä. 

Koiranohjaajalle annetaan kuvauksen päätyttyä kirjallisen täytetyn kuvauslomakkeen lisäksi suullinen palaute, jossa kerrotaan miten koira reagoi eri osioissa. Yhteenvetona kuvaustuloksista kerrotaan havaintoja koiran sosiaalisuudesta, uteliaisuudesta, peloista, aggressioista, jäljelle jäävistä reaktioista, leikistä (alussa/lopussa), miten koira tarttui esineeseen ja miten koira reagoi laukauksiin. Kuvaustulos tallennetaan OmaKoiraan koiran tietoihin. 

MH-luonnekuvauksen osiot selityksineen löytyy Suomen kennelliiton sivuilta

Rotuyhdistys

Springerspanielit ry on monipuolinen ja aktiivinen rotujärjestö. Springerspanielit ry tarjoaa jäsenilleen:

  • 4 kertaa vuodessa ilmestyvän Springeri-lehden
  • luentoja, trimmauskursseja ja monipuolisesti koulutusta eri harrastuslajeissa
  • kesäisin metsästyskoulutusviikonloppuja
  • metsästys-, jäljestys-, taipumus- ja tottelevaisuuskokeita ja MH-luonnekuvauksia
  • jalostusneuvontaa ja pentuvälityksen
  • joukkotarkastustilaisuuksia ja geenitutkimuksen verinäytteenottoja
  • SpringeriShopin jäsenille (mm. koulutus- ja harrastusvälineitä)
  • päänäyttelyn

Minä kasvattajana liitä kaikki uudet haukkaat jäsenet mukaan rotuyhdistykseen, ensimmäinen vuosi on teille ilmainen seuraavan vuoden jäsenmaksu tulee automaattisesti antamaanne sähköpostiin. 

Springerspanielit ry täältä

Tietoa tästä pentueesta

Pennut syntyivät 4.3.2021 kolme poikaa ja kolme narttua.

isä: C.I.B. C.I.E. POHJ MVA FI MVA SE MVA(N) DK MVA EE MVA BY MVA BYV-18 ADATZA'S THIS IS YOUR SONG, Dani

emä: C.I.B. FI MVA LV MVA TLNW-16 INAMORATA TAMAAM, Iina

Pentue SKL jalostustietokannassa

Luovutushetkellä pennut on madotettu kolme kertaa, 1 x Flubenolilla ja 2 x Axilurilla

Pentue on ruokittu Golden Eaglen penturuoalla, pennut syö nyt 4 x päivässä. Pennun voi opettaa perheen rytmin mukaiseen ruokintaa esim 3 x päivässä. Kasvattaja kuuluu MUSH kasvattajakerhoon ja MUSH haluaa muistaa pentuja, saat pennun mukaan koodin, jolla saat pennulle ilmaisen 800 g puppy Vaisto pussin. MUSH pennun raakaruokintaohjeet löydät täältä


Pentue on sirutettu ja eläinlääkärin tarkastama (ell todistus annetaan pennun mukaan)

Pennun kiihkein sosiaalistumisvaihe on 3 viikon iästä n. 16 viikkoiseksi. Tämä on ns. nopean oppimisen vaihe, ja tähän aikaan kannattaa mahduttaa kaikki mikä pennun elämänpiiriin tulee kuulumaan. Siksipä olemmekin jo aloittaneet opettelemaan erilaisia asioita: peruskäskyt, turkinhoito (pesut, trimmauksen, kynsien leikkauksen), olemme myös harjoitelleet trimmipöydällä seisomista. 

Pennut ulkoilee useamman kerran päivässä, niille on opettu 'TÄNNE', 'KOTIIN', 'EI' käskyt jokainen pentu nämä osaa tosin ymmärrettävää on, että tässä vaiheessa käsky voi vielä "unohtua".

Pennut on totutettu turkinhoitoon, ne on pesty useamman kerran ja trimmattu kahdesti ennen luovutusta. Myös kynsien leikkausta on harjoiteltu viikottain ja se sujuukin aika kivasti jo. Muistakaa jatkaa säännöllistä kynsien hoitamista pitkät kynnet lohkeilee ja repeilee helposti.

Muut turkinhoitovälineet, tarvitset pehmeän karstan, suosittelen pyöreäpiikkistä teräskampaa, kynsisakset, trimmauskone, trimmaussakset (ohennussakset ja suorat sakset)

Koiran kauppakirja

Minä kasvattajana olen allerkijoittanut Suomen Kennelliiton kasvattajasitoumuksen ja sen mukaan käytän SKL:n koiran kauppaan laadittua kauppakirjapohjaa.

Ilmoita minulle kaikki kauppakirjassa tarvittavat henkilötietosi ennen kun tulet pentua hakemaan, jotta ehdin esitäyttää kauppakirjan valmiiksi.

Kasvattajan yhteystiedot: gsm 0405722940, sähköposti: outi.heikkinen64@gmail.com