Little Life Amerikancockerspaneilin pentu 

Ihan ensimmäisenä ONNEKSI OLKOON uudesta pennusta. Kiitos, että valitsit Little Life amerikancockerspanielin.

Muutama sana minusta kasvattajana. Olen kasvattanut amerikancockerspanieleita vuodesta 1991 lähtien. Vuonna 1989 toin ensimmäisen amerikancockersapanielini Englannista.  Ensimmäinen amerikancockerspanieli pentueeni syntyi marraskuussa 1990. Ensimmäinen englanninspringerspanieli Isa tuli meille syksyllä 2014 ja ensimmäinen ESS pentueeni syntyi 2019. Mieheni Kallen lapsuunden kodissa oli ollut englanninsprigereitä, joten rotu oli luonnollinen valinta Kallelle metsästyskaveriksi.  Olen saavuttanut Suomen Kennelliiton myöntämän Vuolasvirta palkinnon ansiokkaasta amerikancockerspanieleiden kasvatustyöstä. 

Itse olen enemmän näyttelyihiminen, olen myös vuosien varrella ,erityisesti jenkkien kanssa, harrastanut agilityä aktiivisesti. Aktiivisesti en enää kilpaile lajissa, mutta agility on kiva laji ihan vain koiran kanssa yhdessä harrastamiseen ilman kilpailujakin.

Olen toiminut Amerikancockerspanielit ry.n puheenjohtajana ja ollut rodun jalostustoimikunnassa useampana vuonna. Muutaman vuoden toimin myös SuomenKoiranKasvattajat ry.n, SuKoKa.n sihteerinä. Tällä hetkellä on mukana Springerspanielit ry.n Agility tiimissä. 

Amerikancockerspaneili rotu

Amerikancockerit, joita kutsutaan myös jenkeiksi, ovat vilkkaita ja kekseliäitä koiria, jotka alunperin kehitettiin kurpan metsästykseen. Rotu polveutuu Amerikkaan viedystä englannin cockerspanielista, jota meillä Suomessa kutsutaan vain cockerspanieliksi. 1800-luvun lopussa amerikkalaiset alkoivat jalostaa cockerspanielia omaan suuntaansa, hienostuneemmaksi ja runsasturkkisemmaksi. Luonteelta jenkit ovat avoimia, leikkisiä, sitkeitä, iloisia eivätkä koskaan arkoja. 

Rotumääritelmä löytyy täältä 

Terveys

Koiran terveys on minulle kasvattaja todella tärkeä. Tutkin omat koirani säännöllisesti (silmät, polvet, selkä, kyynärät, lonkka) ja käytän jalostukseen vain terveitä ja hyväluontoisia koiria. Koskaan en jalosta arkoja tai agressiivisia yksilöitä. Jotta saisin kasvateistani mahdollisemman laajasti tietoa toivonkin, että jokainen yksilö kävisi minimissään silmä-, polvi-, ja lonkkatutkimuksissa. Erityisen iloinen olisin myös selkä- ja kyynärkuvauksista. Näistä kaikista saat minulta henkilökohtaisia neuvoja, kun tutkimusten aika on. Kuulun Suomen Koirankasvattajat ry.n, tätä kautta kaikki minun kasvatit voivat osallistua SuKoKan joukkotarkastuksiin ympäri suomen - tarvitset vain minun jäsennumeron. Sukokan joukkotarkastukset löytyy täältä.  Lisäksi arvostan suuresti teidän halukkuutta viedä koira MH-luonnekuvaukseen. Minulta saa näistä kaikista lisätietoja, ota rohkeasti yhteyttä!

Amerikacockerspanieli kuuluu Kennelliiton PEVISA-ohjelmaan (Perinnöllisten sairauksien ja vikojen vastustamisohjelma), joten jalostukseen käytettävät koirat kuvataan lonkistaan sekä tutkitaan silmäsairauksien varalta sekä tehdään polvitarkastus. Nämä ovat ns pakolliset tutkimukset, mikäli jenkkiä käytetään jalostukseen. Mutta varsinkin jos koiran kanssa harrastetaan aktiivisesti esim agilityä, metsästystä tai muita lajeja, jossa koiran kroppa on kohtuullisessa rasituksessa suosittelen tekemään laajan luustokuvauksen. Kaikki tutkimustieto - myös niistä koirista, joita ei käytetä jalostukseen - on hyödyksi terveempien koirien jalostuksessa ja oman koiran terveyden hoitamisessa. Huom! Virallisia röntgentutkimuksia varten koira rauhoitetaan, joten sen on hyvä olla syömättä 8 tuntia ennen vastaanottoaikaa. 

Jos sinua kiinnostaa jenkkien terveystilastot löydät niistä lisää SKL jalostustietokannasta ja kaikki Little Life  jenkit puolestaan löytyy täältä

 Minä kasvattajana teen parhaani kasvatustyössäni, mitä enemmän kasvattejani tutkitaan sitä enemmän se antaa myös minulle lisätietoa jatkojalostukseen. Totuus on kuitenkin myös se, että luonto tekee meidän kanssa yhteistyötä ja joskus tulee esille vikoja, joita kasvattaja ei ole voinut ennustaa. Puhutaan ns piilevästä viasta. Mikä on piilevä vika? Piilevä vika on sairaus tai muu vika, joka on alkanut kehittymään ennen eläinlääkäritarkastusta ja koiranpennun myyntiä, mutta joka ei ole oireillut tai ollut tiedossa. Esimerkkejä piilevistä vioista koirilla ovat epämuodostunut sisäelin tai synnynnäinen palleatyrä.

Sairauksia lyhytkuvaukset

 • PRA (progressiivinen retinan athofia, progressive retinal athophy) on perinnöllinen silmäsairaus, jossa verkkokalvo rappeutuu etenevästi ja aiheuttaa näkökyvyn asteittaisen heikkenemisen, mikä johtaa useimmiten lopulta koiran sokeutumiseen.
 • HC (Hereditary Cataract) / katarakta eli harmaakaihi esiintyy erilaisina samentumina mykiössä ja samentuma voi sijaita mykiön etu- tai takakapselissa tai niiden alla tai tuntumassa. Näkökyvyn huonontuminen riippuu samentuman määrästä. 
 • RD (retinal dysplasia) eli verkkokalvon vajaakehitys on synnynnäinen silmän kehityshäiriö. Häiriöitä on eri vakavuusasteita, joista lievimmät paikallisia verkkokalvon poimuja ja suurimmat sokeutta aiheuttavia muutoksia. Muutokset lievimmästä vakavimpaan: MRD (multifokaali), GRD (geograafinen) ja TRD (totaali).

 • HD (hip dysplasia),  on koirien yleisin luuston ja nivelten kasvuhäiriö. Se voidaan määritellä perinnölliseksi lonkkanivelen löysyydeksi. Lonkat ovat syntymähetkellä silmämääräisesti normaalit, mutta muutokset alkavat jo pennun ensimmäisten elinviikkojen aikana. Lue lisää lonkkanivelen kasvuhäiriöstä Suomen Kennelliiton sivulta.  Lonkkaniveldysplasia, lonkkanivelissä esiintyy kasvuhäiriötä, josta kansanomaisesti käytetään nimeä "lonkkavika". Nivel muotoutuu kasvuaikana ja jos "muotti on viallinen", tuloksena on matala lonkkamalja ja siihen epäsopiva reisiluun pää. Sairas nivel kuluu käytössä ja ajan mittaan seurauksena on nivelrikko. Nivelten kasvuhäiriöt aiheuttavat paljon enemmän ongelmia suurilla, painavilla koiraroduilla. Kuitenkin myös pienillä roduilla, kuten amerikancockerspanielilla, tavataan lievempiasteisia muutoksia lonkkanivelissä. Erittäin harvoin lonkat kuitenkaan vaivaavat jenkkiä. Kaikki niveltutkimukset suoritetaan röntgenkuvauksena. Lonkkaniveldysplasiakin on todettavissa röntgenkuvista. Ns. virallinen kuvaus voidaan suorittaa koiran ollessa vähintään 12 kk ikäinen, ja Suomen Kennelliitolla on virallinen luokitus A-E, jossa A ja B ovat terveitä ja C-E eriasteisia sairaita. Koiran liikunnasta tai makuutavasta ei lonkkien tilannetta voi päätellä, röntgenkuvaus on ainoa tapa. Lonkkanivelen, kuten muidenkin nivelten kehitykseen vaikuttaa vain osittain perimä. Tiineys- ja kasvuajan ruokinta ja pentuajan rasitus vaikuttavat myös. 

 • Patellaluksaatio, polvinivelen rakenteelliset heikkoudet altistavat patellaluksaatiolle eli polvilumpion sijoiltaan menolle. Jalka-asento on virheellinen ja polvilumpion telaurat ovat liian matalat. Lue lisää Patellaluksaatiosta Suomen Kennelliiton sivuilta

Terveyslinkkejä

Suomen Kennelliiton koirien perinnölliset sairaudet ja koiran hyvinvointi sivu

Arkiterveys

Madotus

Milloin koira tulisi madottaa?

Sisäloiset ovat jokseenkin harvinaisia kotimaisilla koirillamme - mutta eivät tavattomia. Aikuisen, terveen koiran voikin madottaa rutiininomaisesti kaksi kertaa vuodessa ja n kaksi viikkoa ennen rokotusta.

Drontalin sivuilla on kysymyksiä & vastauksia liittyen koiran madotukseen. Hyvää tietoa löytyy myös Evidenssian sivuilta.

Nyt maailman haastavan tilanteen vuoksi Suomeen tulee paljon ulkolaisia koiria, suosittelen huolehtimaan myös erityisesti Ekonokokki lääkitksen koirille. Ruokaviraston sivuilta voi lukea tästä ikävästä loisista lisää.

Korvat

Koiran korvat tulee hoitaa säännöllisesti. Nykään on tarjolla runsaasti erilaisia korvan puhdistusaineita. Jos epäilet, mikä kussakin tilanteessa on paras puhudistusaine niin suosittelen ottamaan yhteyttä eläinlääkäriin tai minuun. Vuosien varrella olen nähnyt monenlaisia korvia ehkä löydämme ensiavun yhdessä.

Ohje: Koiran korvien puhdistaminen

 1. Kaada haaleaa korvapuhdistetta korvakäytävä täyteen.
 2. Hiero korvakäytävää ulkoapäin pari minuuttia.
 3. Tee pumpulista pitkulainen tuppo, työnnä se korvakäytävään, anna olla hetken ja poista. ...
 4. Kuivaa korvakäytävä puhtaalla pumpulitupolla lopuksi.
 5. Anna koiran ravistaa päätään, näin poistuvat loputkin puhdisteet

Evidensian sivuilta löytyy hyvin tietoa koirien korvatulehduksista 

Yksi yleisimmistä ongelmista on hiivakorvat. Korvissa on usein punoitusta, turvotusta, kutinaa ja vahamaista eritettä hiivan aiheuttaman ulkokorvantulehduksen yhteydessä. Iholle voi ilmestyä pieniä punertavia paukamia, karvattomuutta ja hilseilyä. Itse olen käyttänyt näissä tapauksissa usein: Vetcare korvapuhdiste tuotetta. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että iho ei ole rikki sillä tuote saattaa ärsyttää rikkinäistä ihoa. Tuotteen sisältämät etikka- ja boorihappo ovat luonnon tehokkaita aseita hiivoja ja bakteereita vastaan. Toinen erinomainen korvapuhdistusaine on AniVox, tuotteen voi hankkia esimerkiksi InuShop.sta

Yhtenä vinkkinä  hiivaongelmiin vois myös kokeilla maitohappobakteerien säännöllinen käyttöä, itse käytän kaikille koirilleni säännöllisesti Probalans Pectbalans ja esim korvat on pysyneet puhtaina. Toinen todella hyvä maitohappobakteeri valmiste on Vet Caren Canius Plus, jota olenkin jo p antanut hyvä vastuskyvynluomiseksi. Suosittelen jatkamaan näillä valmisteilla.

Ruokavalinnassa suosittelen valitsemaan sellaisen vaihtoehdon johon ei ole lisätty kananrasvaa. Kananrasva tuntuu olevan se, mikä aiheuttaa jenkeille sekä iho-ongelmia että hiivaa korviin ja varpaiden väliin.

Silmät

Silmät  voi puhdistetaan esimerkiksi kastamalla pumpuli keitettyyn haaleaan veteen tai apteekista ja eläinkaupoista saatavaan silmäveteen tai tiputtamalla muutama tippa silmävettä koiran silmään valmistajan ohjeen mukaan. Pumpulin avulla silmä pyyhitään puhtaaksi silmän ulkonurkasta sisäänpäin. Terveet silmät ovat kirkkaat eikä niissä ole runsaasti rähmää. Joskus rähmiminen voi johtua pölyisestä ilmasta, allergioista tai bakteereista. Jos koirasi silmät vaikuttavat ärtyneeltä, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Voit myös käyttää apteekista saatavia Bepanthen Eye silmätippoja 

Ripuli

Koiran äkillinen mahasuolikanavan tulehdus ilmenee akuuttina oksenteluna tai ripulina. Oksentamista edeltää yleensä pahoinvointi, syljeneritys, levottomuus ja vatsakouristukset. Akuutti ripuli alkaa äkillisesti ja loppuu nopeasti, uloste on vetistä tai limaista, ja joskus veristä. Syitä oksenteluun ja ripuliin voivat olla esim. äkillinen ruokinnanmuutos, pilaantunut ruoka, ylensyönti, lääkkeet, virukset ja bakteerit. Äkillinen oksentelu-ripulitauti on koiran yleisimpiä sairauksia, jonka syy jää usein epäselväksi. Oksenteleva ja ripuloiva koira menettää nopeasti elimistöstään vettä ja ravintosuoloja. Nestehukka on koiralle vaarallista. Siksi on huolehdittava, että koiralla on tarpeeksi vettä saatavilla ja että se juo riittävästi. Mikäli koira ei juo tarpeeksi, sitä on juotettava esim. muoviruiskulla. Nesteen mukana menetettyjen veden ja suolojen korvaamiseksi voidaan juomaveteen lisätä esim. Nutrisal- jauhetta, jota saa apteekista ilman reseptiä. Oksentelu-ripulitaudeissa suoliston bakteerikanta on häiriintynyt ja tauti paranee vasta, kun bakteerit on saatu tasapainoon. On tärkeää, että ruuansulatuskanava saa aikaa rauhoittua, ja siksi koiran on paastottava ja ruokaa ruvetaan antamaan vähitellen.

On syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, jos oireet pitkittyvät (eivät lopu 2-3 päivässä), koiran yleistila heikkenee tai, jos

 • oksennuksessa tai ulosteessa on runsaasti verta
 • edes pienet nestemäärät eivät pysy sisällä, vaan koira oksentaa kaiken heti juotuaan tai "pulauttelee" ruuan tai limaa
 • koiralla on voimakkaita kipuoireita (valittaa, vatsa on kosketusarka, köyristelee selkää jne.)

Itse käytän koirien ripuliin tai vähäisiinkin vastaongelmiin Vetcaren Canius Plus valmistetta:

 • Canius Plus on koiran omia maitohappobakteereita sisältävä esiseos
 • Sisältää suomalaisista koirista peräisin olevia suoliston maitohappobakteereita
 • Laskee pH:ta ja vähentää tautia aiheuttavien bakteerien määrää
 • Muokkaa koiran suolistomikrobistoa ja olosuhteita hyödyllisten mikrobien kasvua suosivaksi

Myös Canikur Vet on erinomainen tuote vatsaongelmissa. Minulla on aina Canikuria kotona ja matkustaessa koirien kanssa.

Lisäksi esim PROMAX ravintolisä toimii hyvin koiran suolistoa tasapainottamaan ja sitä saa apteekista ilman reseptiä.

Mm täältä löydät lisätieto koiran ripulin hoitoon: Näin hoidat koiran ripulia kotona - Parhaat koiran ripulilääkkeet (koiraulkoilu.fi)

Hot Spot

Hot spot on erittäin nopeasti kehittyvä märkivä kivulias ihotulehdus.Hoito aloitetaan karvojen ajelulla tulehdusalueelta sekä ihonpuhdistuksella. Usein nämä vaativat käynnin eläinlääkärissä. Jos ihomuutos ei ole vielä iso eikä märkivä voi koittaa sitä saada rauhoittumaan esim Bacibact voiteella tai pulverilla, mikä on tarkoitettu ihon pienten haavojen sekä märkivien ihotulehdusten hoitoon. 

Kyyn puremat

Kyyn purema on vaarallisin keväällä, sillä silloin kyseessä on usein nuori kyy. Nuoret kyyt ovat ärhäkämpiä ja ne erittävät usein enemmän myrkkyä kuin vanhemmat käärmeet.

Kyy puree koiraa useimmiten kuonoon tai tassuun koiran nuuhkiessa maata tai tutkiessa käärmettä. Kuonoon osuneen pureman paranemisennuste on yleensä hyvä. Purema tassussa tai raajassa on vaarallisempi, sillä silloin myrkky pääsee nopeammin leviämään muualle elimistöön.

Jos kyy on purrut koiraa tassuun, tärkeintä on pitää koira mahdollisimman paikallaan, jotta myrkky ei pääsisi leviämään muualle koiran elimistöön. Koira kannattaa mahdollisuuksien mukaan kantaa autoon ja viedä välittömästi lähimmälle eläinklinikalle.

Yleisin kyyn pureman merkki on, että puremakohta turpoaa. Turvotus voi olla hyvinkin voimakasta, erityisesti pään alueella. Puremakohdassa voi nähdä kyyn hampaiden jättämät kaksi pientä reikää muutaman millimetrin päässä toisistaan. Muita kyyn pureman aiheuttamia oireita ovat voimattomuus, väsymys, kuolaaminen ja toisinaan oksentelu. Oireisiin vaikuttaa muun muassa puremakohta, koiran koko, ikä ja terveys sekä kyyn erittämän myrkyn määrä.

Kyiden erittämä myrkky vaikuttaa koiran veren hyytymiseen ja koko verenkiertoelimistöön. Vakavissa tapauksissa kyyn purema voi johtaa jopa koiran menehtymiseen. Siksi on tärkeää, että koira saa tarvitsemaansa hoitoa mahdollisimman pian.

Mitä tehdä, jos kyy puree koiraa?

 • Ota välittömästi yhteyttä lähimpään eläinklinikkaan
 • Pidä koira mahdollisimman rauhallisena ja paikallaan - muista myös itse pysyä rauhallisena!
 • Mikäli purema on raajassa, vältä raajan liikuttamista. Mahdollisuuksien mukaan kanna koira autoon ja eläinklinikalle
 • Älä anna koiralle kyytabletteja, paitsi jos purema on pään alueella ja turvotus uhkaa tukkia hengitystiet

Punkit

Kun koiran kanssa liikkuu paljon metsässä ja pelloilla altistuu herkästi punkkeille (puutiaisille). Kotona kannattaa olla valmiina punkkipihdit. Itse annan myös näin keväällä Bravecto punkkilääkityksen koirilleni ja tarvittaessa uusin tarvittaessa loppukesällä.


Pennun rokotusohjelma

Rokottamisen tarkoituksena on suojata koiraa tartuntatauteja vastaan. Jotta koiran puolustusjärjestelmä pystyisi reagoimaan rokottamiseen parhaalla mahdollisella tavalla, koiran tulee olla terve ja matolääkitty. Taudit, joita vastaan koiria rokotetaan, ovat usein vakavia, jopa kuolemaan johtavia, tai pysyviä haittoja aiheuttavia. Rokottaminen on paitsi luonnollinen, myös edullinen tapa ehkäistä tartuntatauteja ja estää niiden leviämistä.

Penikkatauti on virussairaus, jonka oireet ovat hyvin monimuotoisia. Kuume, silmätulehdukset sekä hengitystie- ja ruoansulatuskanavaoireet ovat tyypillisiä taudin ensivaiheessa. Myöhemmin, yleensä muutaman viikon kuluttua ensioireiden parannuttua, todetaan erilaisia hermostooireita. Taudinmääritys varmistetaan laboratoriotutkimuksilla. Tauti on invalidisoiva ja johtaa usein koiran lopettamiseen tai kuolemaan.

Tarttuva maksatulehdus on virustauti, joka on nykyisin harvinainen rokottamisen yleistyttyä. Rokottamattomille koirille virus aiheuttaa vakavan taudin, johon erityisesti pennut usein menehtyvät. Sairastuneilla koirilla on yleensä kuumetta ja turvotusta kehon eri puolilla sekä oksentelua ja ripulia.

Parvoviruksen aiheuttama ripuli on pahimmillaan niin raju, että se voi lyhyessä ajassa johtaa pennun kuivumiseen ja nestehukkaan menehtymiseen. Verisen ripulin lisäksi koira oksentaa ja on kuumeinen. Pennuilla virus saattaa myös aiheuttaa sydänlihastulehduksen, joka johtaa kuolemaan. Virus on kestävä ympäristössä, ja tartuntaa on siksi vaikea estää. Suomessa tautia esiintyy jatkuvasti paikallisesti. 

Koiran parainfluenssavirusinfektiossa saatetaan todeta kuumetta ja hengitystieoireita, kuten sierainvuotoa ja yskää. Tautia kutsutaan myös kennelyskäksi. On todennäköistä, että taudin kehittymiseen vaaditaan myös muita taudinaiheuttajia, kuten viruksia ja bakteereja.

Raivotauti eli vesikauhu on rabiesviruksen aiheuttama keskushermostotauti, joka johtaa eläimen kuolemaan. Raivotautia levittävät luonnossa petoeläimet, ja siksi erityisesti metsästyskoirat ovat vaarassa. Tartunnan saanut eläin voi levittää tautia syljen välityksellä esimerkiksi pureman kautta, tai jos sylkeä pääsee rikkoutuneelle iholle. Tauti voi tarttua kaikkiin nisäkkäisiin eli myös ihmiseen. Sairauden itämisaika vaihtelee muutamasta viikosta vuosiin.

Pennun ensimmäisenä elinvuotena rokotuskäyntejä on kolme.

 • Penikkatautirokotus (yleisimmin ns. nelosrokote; penikkatauti, tarttuva maksatulehdus, parvo, kennelyskä) suositellaan annettavaksi ensimmäisen kerran 12 viikon ikäiselle pennulle.
 • Tehosterokote annetaan 4 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta.
 • Ensimmäinen raivotautirokotus (rabies) annetaan aikaisintaan 4 kk ikäiselle pennulle.

Tämän jälkeen koira saa tehosterokotukset täytettyään vuoden, ja sen jälkeen tehosteet annetaan kolmen vuoden välein. Lisäksi kennelyskärokotuksen uusimista suositellaan vuosittain, jos koira osallistuu tapahtumiin. 

Omakoira-mobiilisovellus toimii virallisena rokotustodistuksena kotimaisissa koiranäyttelyissä ja -kokeissa. Sovellusta pääsee käyttämään vain Kennelliiton jäsenet. Eläinlääkäri voi rokotuskäynnin yhteydessä tallentaa koiran rokotustiedot Omakoira-järjestelmään, jos koiranomistaja antaa siihen luvan etukäteen.

Suomen kennelliiton rokotusmääräykset täällä

Koiran pesu ja trimmaus

Mieletäni on tärkeää, että pentu opetaan turkinhoitoon mahdollisemman aikaisessa vaiheessa. On tärkeää, että pentu tottuu suihkuun ja trimmauksessa käytettääviin välineisiin. 

Nyrkkisääntö on, pese koira kun se on likainen ja se voi tarkoittaa jopa muutaman päivän välein.

Usein kuulee sanottavan, että koiraa ei saisi pestä. Perusteluna näkemykselle käytetään mm. että turkin tulee olla rasvainen, jotta koira tarkenee. Totuus on, että rasvainen turkki ei lämmitä koiraa paremmin kuin puhdas, sen enempää kuin rasvaiset hiukset omaa päätäsi. Päin vastoin; karva tarvitsee väliinsä ilmaa lämmittääkseen. Koira ei viihdy likaisessa turkissa. Likainen turkki myös kuluu ja katkeilee puhdasta turkkia helpommin.

Ennen pesua selvitellään mahdolliset takut. Takkua ei yksinkertaisesti kannata pestä. Saatat saada shampoon takkuun, mutta huuhdeltua sitä ei saa. Pesuaineita ei ole tarkoitettu jätettäväksi koiran iholle. Kohta jää tahmeaksi, selvittäminen käy mahdottomaksi ja takku vain suurenee. Käy siis turkki kohta kohdalta läpi karstalla/harjalla. Tarkista vielä kammalla varovasti, että turkki on selvä. Muista, että kampa ei ole takunselvitysväline. Jos tätä yrität, saat koirasi inhoamaan koko turkinhoitoa. Puhdas turkki takuttaa vähemmän!

Omat jenkit pesen Turkkitaika Oy, Ture Iconic sarjalla. Shampoista eniten käytän Plus Bath shampoota, joka sopii erinomaisesti kaikenlaisiin tilanteisiin. Hoitoaineeksi suosittelen saman sarjan Collagen Plus Care Conditioner.


MH-luonnekuvaus

MH-luonnekuvauksen tarkoitus on kerätä aineistoa koiran käyttäytymisestä ohjeen määrittelemissä tilanteissa. Kuvaustuloksia roduittain yhdistelemällä saadaan tietoa rodulle tyypillisestä luonteesta. Yksittäisen koiran MH kuvaa näin koiran luonteenominaisuuksia sekä yksilönä että rodulle tyypilliseen ja ihanneluonnekuvaan verrattuna.

MH-luonnekuvauksessa koira käy läpi kymmenen eri testiosiota, jossa kuvataan koiran 31 eri käyttäytymisreaktiota. Luonnekuvauksen aikana kaksi kuvaajaa tarkastelevat koiran luonteenominaisuuksia kuten leikkisyyttä, pelkoa, saalisviettiä ja sosiaalisuutta. Jokainen ärsytystilanne aloitetaan samalla tavalla kaikille koirille. Koiran osoittaessa vähäistä kiinnostusta tai se ei kiinnostu ollenkaan, ei osiota tehdä erilaiseksi tai kiinnostavammaksi koiran aktivoimiseksi. Koiran käsittely ja ärsytystilanteet ovat jokaiselle voimakkuudeltaan ja järjestelyiltään samanlaiset. Osiot päätetään siten, ettei siitä koidu koiralle uutta ärsytystilannetta. Ajalla on suuri merkitys koiran palautumiselle ja siksi eri toimenpiteet suoritetaan tietyin aikavälein.

Koiralle annetaan palautumiseen riittävästi aikaa. Jotkut koirat selvittävät tilanteen jo kaukaa. Koiran epäröidessä tutustuttamista jatketaan. Arkojen koirien kanssa voidaan joutua ylittämään aikarajat.

Osallistumisoikeus on Kennelliiton tai sen hyväksymään koirarekisteriin merkityillä puhdasrotuisilla koirilla, jotka ovat vähintään 18 kuukauden ikäisiä. 

Koiranohjaajalle annetaan kuvauksen päätyttyä kirjallisen täytetyn kuvauslomakkeen lisäksi suullinen palaute, jossa kerrotaan miten koira reagoi eri osioissa. Yhteenvetona kuvaustuloksista kerrotaan havaintoja koiran sosiaalisuudesta, uteliaisuudesta, peloista, aggressioista, jäljelle jäävistä reaktioista, leikistä (alussa/lopussa), miten koira tarttui esineeseen ja miten koira reagoi laukauksiin. Kuvaustulos tallennetaan OmaKoiraan koiran tietoihin. 

MH-luonnekuvauksen osiot selityksineen löytyy Suomen kennelliiton sivuilta

Rotuyhdistys

Amerikancockerspaneili yhdisty on pieni, mutta tarjoaa mahdollisuuksien mukaan toimintaa jäsenillee. Kerhon kotisivut löytyvät täältä

Yhdistys perustettiin 1980 ja toimi vuodesta 1988 alkaen rotua harrastavana yhdistyksenä. Virallinen rotujärjestö yhdistyksestä tuli vuodesta 1996. Yhdistyksen tärkeimpänä tehtävänä on amerikancockerspanielien jalostuksen ohjaus.Tarkoituksena on jakaa tietoa amerikancockerspanieleista sekä auttaa jäseniä ja kasvattajia.Yhdistys on valtakunnallinen ja sen toiminta kattaa koko Suomen.

Jäsenyhdistyksellä on myös omat Facebook sivut, löydät ne täältä. Lisäksi löytyy jenkkiharstajien oma Facebook ryhmä

Tietoa tästä pentueesta

Pentue on yhteistyöpentue nartun omistajan Riita Karvosen kanssa. Pennut syntyivät 11.2.2024 kaksi buff poika, kaksi buffia tyttöä. Synnytys oli normaali ja emä Leia alkoi hoitamaan pentujaan heti synnytyksen jälkeen. Pennut ovat kasvaneet tasaisesti ilman komplikaatioita.

isä: FI MVA FI JMVA EE MVA LITTLE LIFE U KEEP THE SECRET, Casper

emä: FI MVA RACCOON'S BELIEVE IN YOUR DREAMS, Leia

Pentue SKL jalostustietokannassa

Luovutushetkellä pennut on madotettu kaksi kertaa

Pentue on ruokittu Monserin  kuivaruoalla ja lisäksi pennut ovat saaneet raakaa jauhelihaa ja keitettyjä kananmunia, raejuustoa silloin tällöin. Meillä täällä kotona aikuiset koirat syö Monster koiran kuivaruokaa

Pentue on sirutettu ja eläinlääkärin tarkastama (ell todistus annetaan pennun mukaan)

Pennun kiihkein sosiaalistumisvaihe on 3 viikon iästä n. 16 viikkoiseksi. Tämä on ns. nopean oppimisen vaihe, ja tähän aikaan kannattaa mahduttaa kaikki mikä pennun elämänpiiriin tulee kuulumaan. Siksipä olemmekin jo aloittaneet opettelemaan erilaisia asioita: peruskäskyt, turkinhoito (pesut, trimmauksen, kynsien leikkauksen), olemme myös harjoitelleet trimmipöydällä seisomista. 

Pennut sosiaalistettu ja hyvin tottuneita perheen arkielämään. Niille normaalit kodin äänet kuuluvat päivittäiseen elämään. 

Pennut on totutettu turkinhoitoon. Muistakaa jatkaa säännöllistä kynsien hoitamista pitkät kynnet lohkeilee ja repeilee helposti.

Muut turkinhoitovälineet, tarvitset pehmeän karstan, suosittelen pyöreäpiikkistä teräskampaa, kynsisakset, trimmauskone, trimmaussakset (ohennussakset ja suorat sakset)

Koiran kauppakirja

Minä kasvattajana olen allerkijoittanut Suomen Kennelliiton kasvattajasitoumuksen ja sen mukaan käytän SKL:n koiran kauppaan laadittua kauppakirjapohjaa.

Ilmoita minulle kaikki kauppakirjassa tarvittavat henkilötietosi ennen kun tulet pentua hakemaan, jotta ehdin esitäyttää kauppakirjan valmiiksi.

Kasvattajan yhteystiedot: gsm 0405722940, sähköposti: outi.heikkinen64@gmail.com